Τοποθεσία

Η Πλύτρα είναι παραθαλάσσιος αραιοχτισμένος οικισμός πολύ κοντά ( 4 χιλ. ) στα Παπαδιάνικα του Δήμου Μονεμβασίας. Απέχει από την Αθήνα 290 χιλ. και από την Σπάρτη 73 χιλ. Έχει περίπου 170 κατοίκους.
Στη Πλύτρα θα βρείτε πεντακάθαρες παραλίες (Παχειά Άμμος, Αρτάνης, Κόκκινες, Αμμούλης) με γαλανά νερά, ιδανικές για κολύμβηση και για ψάρεμα, εκ των οποίων η Παχειά Άμμος λαμβάνει κάθε χρόνο χαρακτηρισμό “ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ’’ .

Έχει το κεντρικό λιμάνι που εκτός από τα σκάφη και τις ψαρόβαρκες των κατοίκων μπορεί να φιλοξενεί και σκάφη αναψυχής.
Κάθε καλοκαίρι, διοργανώνονται από φορείς και τον δήμο Μονεμβάσιας  διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες από γνωστά ονόματα και τοπικά συγκροτήματα, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής, parties στην παραλία, κτλ.
Η Πλύτρα διαθέτει παιδική χαρά, χώρο πάρκιγκ για τροχόσπιτα, καφετερίες και εστιατόρια – ουζερί.
Μπορείτε, να κάνετε πεζοπορία, περιπάτους, ποδηλασία, τζόκιγκ, ορειβασία, αγροτουρισμό, ιστιοπλοϊα, ψάρεμα.

Στη παραλία Αρτάνης βρίσκεται το πρώτο σπίτι (ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο) που κτίστηκε στην Πλύτρα, από την οικογένεια Βενετσανάκη, πολύ πριν το 1870, κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός, ότι η προφορική παράδοση θέλει να έχει φιλοξενηθεί εκεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς στενή φιλία συνέδεε τις δύο οικογένειες.

Απέναντι από την Πλύτρα και πριν από το ακρωτήριο Ξυλί βρίσκεται ο οικισμός Καραβοστάσι με τα ξεχωριστά παραδοσιακά πέτρινα οικήματα.
Στην Πλύτρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας οι κλιματολογικές συνθήκες είναι από τις πιο καλές που επικρατούν στον Ελλαδικό χώρο.

Στη Πλύτρα λειτουργούν ξενοδοχεία σχεδόν όλο το χρόνο. Επίσης θα βρείτε ενοικιαζόμενα - επιπλωμένα διαμερίσματα http://www.plytra.gr/index.php/i-diamoni-sas ως επί το πλείστον κατά την θερινή περίοδο με άριστο επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών.

Με επίκεντρο τη Πλύτρα ο επισκέπτης μπορεί να οργανώσει ημερήσιες εκδρομές στη Σπάρτη, στη Μονεμβάσια, στην Ελαφόνησο, στο Γύθειο, στο Μυστρά, στα Σπήλαια του Διρού, στη Νεάπολη, στο Κυπαρίσσι, στο Γεράκι, στην Αρεόπολη, στο Λιμάνι Γέρακα, στο Οίτυλο, στη Σκάλα, στο Σπήλαιο Καστανιάς στο Ταΰγετο στο Πάρνωνα στις Καρυές, το Γεωργίτσι, την Πελλάνα και σε πολλές άλλες περιοχές του νομού Λακωνίας.

Επίσης μπορεί να επισκεφθεί τις κοντινές παραλίες του Μποζά, της Γλυφάδας, της Κοκκινιάς, του Αρχάγγελου, της Ελιάς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια